Ana Sayfaİnternet Kampanyalarıİnternet Neden Yavaş? (Sebepler ve Çözümler)

İnternet Neden Yavaş? (Sebepler ve Çözümler)

Ebru Kızılcık

Ön Bilgilendirme: İnternet Neden Yavaş? sorusunu araştırmadan önce, müşteri hizmetleri ile görüşmenizi öneririz. Servis sağlayıcıları yavaşlamanın ana kaynağını hızlı ve kesin bir şekilde tespit edebilmektedirler.

Fakat, müşteri hizmetleri internetinizin gayet hızlı olduğunu söylüyorsa, işte o zaman araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Çünkü bu yavaşlamanın kaynağı farklı sebepler içeriyor olabilir. Bizlerde bu sebepleri 10 madde halinde çözümleriyle birlikte oluşturduk. İşte detaylar…

1.Ağ Yoğunluğundan Dolayı İnternetin Yavaşlaması

İnternet neden yavaş? Ağ yoğunluğundan ötürü yavaşlama

Evinizde veya bulunduğunuz ortamda birçok cihazın aynı anda internete bağlı olması nedeniyle ağ kapasitesini zorlayabilir. Özellikle iş saatleri veya akşam saatlerinde internet kullanım yoğunluğu artabilmektedir.

Bu gibi durumlarda internet bağlantısı yavaşlayabilir ve internet sitelerine erişimde sorun yaşayabilirsiniz. Ağ yoğunluğu problemi özellikle paylaşılan ağlarda veya toplu internet kullanımının olduğu yerlerde sıkça karşılaşılan bir sorundur.

Çözüm Yolu:

Bilmediğiniz Cihazları Çıkarmak: Modem arayüzüne girerek ağa kaç farklı cihazın bağlandığını görebilir ve tanımlayamadığınız cihazları engelleyebilirsiniz. Fakat tanımadığınız cihazları engellerken oldukça dikkatli olmanızı öneririz. Zira yanlışlıkla kendi bağlı cihazınızı bağlantıdan koparabilirsiniz. İnternet Şifre Değiştirme sayfasına giderek kullandığınız internetin şifresini değiştirebilirsiniz. Bu sayede izniniz olmadan farklı cihazlar modeminize bağlanamaz.

Kablolu Bağlantı Kullanın: Kablolu bir Ethernet bağlantısı, kablosuz bağlantılardan daha sağlıklı bir hıza sahip olmanızı sağlar. Ethernet bağlantısı ile bağlı bilgisayarlar ağ yoğunluğundan daha az etkilenirler. Buda internet hızınızı dolaylı olarak artırır.

Akıllı Cihazları Yönetin: Evinizdeki veya iş yerinizdeki akıllı cihazlar (akıllı TV’ler vb) internet bağlantısını kullanabilir. Bu cihazları gerekmediğinde devre dışı bırakarak internet kullanım sayısını en aza indirebilirsiniz.

2.Altyapı Sorunlarından Dolayı İnternet Yavaşlaması

İnternet alt yapısı kontrol etme

Altyapı sorunları, internet bağlantınızın fiziksel bileşenlerinde ve/veya yapılandırmasında meydana gelen problemleri ifade etmektedir. Altyapı sorunları internet hızınızın yavaşlamasına hatta kesintiye uğramasına neden olabilmektedir.

Yaygın Olarak Görülen Altyapı Sorunları:

  • Fiziki Kablo Sorunları: İnternet bağlantısının modemden internet servis sağlayıcınıza giden fiziksel kablolarında oluşan kopmalar, hasarlar veya gevşemeler bağlantı hızını düşürebilir.
  • Hat Yaşlanması: Eski tarihte döşenmiş internet hatları internetin yavaşlamasına neden olabilir. Özellikle kırsal bir bölgede yaşıyorsanız, bölgenizin internet hattı eskimiş olabilir.
  • Merkezi Ağ Sorunları: İnternet servis sağlayıcınızın merkezi ağındaki sorunlar geniş çaplı internet kesintilerine veya yavaşlamalarına neden olabilir. Bu durumda internet sağlayıcınızın müşteri hizmetlerine ulaşarak durum hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Çözüm Yolu:

Altyapı sorunun olduğundan emin olmak için bulunduğunuz bölgede son zamanlarda altyapı çalışmalarının olup olmadığını araştırınız. Yapılan çalışmalar neticesinde internet bağlantınızı sağlayan kablolarda hasar meydana gelmiş olabilir. Uzun süredir bir yavaşlama sorunu varsa bu durum internet altyapısı ile alakalı olabilir. Bu durumda, İnternet neden yavaş sorusunun net yanıtı için firmanız ile görüşün.

Altyapısız İnternet Paketleri:

3.Kablosuz Bağlantı Problemleri Nedeniyle İnternet Yavaşlaması

Kablosuz bağlantı problemleri
İnternet Neden Yavaş

Kablosuz bağlantı problemleri, internet kullanıcısının günlük hayatında karşılaştığı yaygın bir sorundur. Sinyal gücü, bağlı cihazların uzaklığı ve modem ile aradaki engeller nedeniyle yavaşlayabilir. İşte bazı yaygın kablosuz bağlantı sorunları:

  • Sinyal Zayıflaması: Modem ile modeme bağlı cihazınızın arasındaki mesafe ne kadar fazlaysa internet o kadar yavaş olur. Modem ile cihaz arasında duvarlar, beton bloklar veya farklı engeller varsa sinyal zayıflayabilir. Bu durum çoğu zaman internet neden yavaş sorusunu sormamıza neden olabiliyor.
  • Kablosuz İnterferans: Örneğin, mikrodalga fırınlar veya kablosuz telefonlar aynı frekansta çalıştığında, kablosuz ağ sinyali üzerinde interferans oluşturabilirler.
  • Modem veya Router Sorunları: Modem veya router cihazlarının yazılımsal veya fiziksel arızaları internetin yavaşlamasına sebep olabilmektedir.

Çözüm Yolu:

Modem veya Router’ı Yeniden Başlatın: İnternetin yavaşlaması geçici bir durumsa eğer modem veya Router’ı kapatıp 10-15 saniye bekledikten sonra yeniden açın. Geçici bir yavaşlama ise internet hızınız normal seviyeye gelecektir.

Modeminizin Konumu: Modem konumu internet hızınızı doğrudan etkileyebilir. Modeminizi yüksek ve internet kullanım alanınıza yakın bir yere yerleştirin. Modeminizi kapalı bir alana yerleştirmemeye, bağlanacak cihazlarla arasında duvar, kolon vs. olmamasına dikkat etmelisiniz.

Yeni Modem veya Router Alabilirsiniz: Eski veya düşük kapasiteli modem veya router’ınız internet hızınızı yavaşlatabilir. Yeni ve güçlü bir modem ile kablosuz internet hızınızı artırabilirsiniz.

4.Tarayıcı Kaynaklı İnternetin Yavaşlaması

Tarayıcı kaynaklı internet yavaşlaması

Bugün internet neden yavaş? sorunun bir diğer sebebi ise tarayıcı kaynaklı sorunlar. İnternet tarayıcılarında ki hatalar, çerez birikmeleri, güncelliğini yitirmiş tarayıcı eklentileri veya önbellek verisinin aşırı birikmesi gibi nedenlerle performans sorunlarına yol açan problemler olabilir. Bu sorunlar, web sitelerine erişimini zorlaştırabilir. İnternette yavaş gezinme ve hata mesajları gibi sonuçlar doğurabilir.

Çözüm Yolu: Tarayıcı sorunlarını gidermek için tarayıcı verilerini temizleyin. Tarayıcınızın ayarlar bölümünden “Verileri Temizle” veya “Geçmişi Sil” seçeneğine giderek çerezler, önbellek verisi ve tarama geçmişi gibi öğeleri temizleyerek tarayıcı performansını ve gezinme hızını iyileştirebilirsiniz.

5.Virüs ve Zararlı Yazılımdan Kaynaklı Yavaşlama

Virüs ve zararlı yazılım kaynaklı internet yavaşlaması

Bilgisayarınıza veya cihazınıza bulaşan kötü amaçlı bazı yazılımların internet hızını yavaşlattığı bilinmektedir. İnternet hızınızı yavaşlatırken ve güvenlik riski de oluşturabilirler. Bu kötü amaçlı yazılımlar, ağ trafiğini istenmeyen şekillerde kullanır veya kaynaklarınızı tüketir.

*Bilgisayarınızda ki virüsleri tespit etmek ve temizlemek için bu videoyu izleyebilirsiniz.

Çözüm Yolu: Bilgisayarınızı güncel bir antivirüs programıyla tarayarak kötü amaçlı yazılım veya virüsleri tespit etmelisiniz. Bilgisayarınıza indireceğiniz program veya yazılımları güvenilir internet siteleri üzerinden indirmeniz çok önemlidir. Bu şekilde programlar yolu ile virüs bulaşmasını ve ileride yaşanacak sorunların önüne geçebilirsiniz.

6.Yavaş DNS Sunucuları Nedeni ile İnternet Yavaşlaması

Yavaş DNS sunucuları nedeni ile internet yavaşlaması
İnternet Neden Yavaş

DNS (Domain Name System) sunucuları, web sitelerinin IP adreslerini çözümlemek için kullanılır. Yavaş DNS sunucuları internet hızınızı yavaşlatabilir. DNS sunucuları yavaş çalıştığı zaman, web sayfalarının yüklenme süreleri bir hayli uzayabilmektedir.

Çözüm Yolu: Daha hızlı ve güvenilir DNS sunucularını kullanarak DNS hızını artırabilirsiniz. Google DNS veya OpenDNS gibi hızlı ve yaygın olarak kullanılan DNS sunucularını kullanarak internet hızınızı artırabilirsiniz. Bu DNS sunucularını kullanmak için, cihazınızın ağ ayarlarını düzenlemelisiniz. Aşağıdaki videoda DNS ayarları değiştirme adımları anlatılmıştır.

7.Eski ve Zayıf Modem Nedeniyle İnternetiniz Yavaşlayabilir

Eski ve zayıf modem nedeniyle internet yavaşlama problemi

Evinizde veya işyerinizde kullandığınız modem ve router internet bağlantı hızını ve hız istikrarını doğrudan etkilemektedir. Eski veya düşük kapasiteli cihazlar, yüksek hızlı internet aboneliklerini tam olarak kullanmanızı engellemektedir. Bu sebepten ötürü bağlantı kopmaları veya internet yavaşlaması problemlerine yol açabilmektedir.

Çözüm Yolu: Hız düşüklüğünün sebebinin modemden kaynaklı olup olmadığını müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz. Şayet yavaş interneti sebebi bu ise eski modeminizi güncellemek veya yükseltmek, internet hızınızı artıracaktır. Daha yeni ve güçlü bir modem/router alarak daha yüksek hızlara ve daha istikrarlı bir bağlantıya sahip olabilirsiniz. Bu cihazları satın alırken, evinizin veya işyerinizin ihtiyaçlarına uygun olanları seçmenizde oldukça önemlidir.

8.İnternet Servis Sağlayıcısı Kaynaklı Sorunlar

İnternet servis sağlayıcısı nedenli yavaşlama
İnternet neden yavaş?

İnternet bağlantınızın hızında yavaşlamalar veya ani kesintiler yaşıyorsanız, bu sorunlar İnternet Servis Sağlayıcınız tarafından kaynaklanıyor olabilir. Ağ altyapısı, ağ trafiği yönetimi veya bakım sorunları nedeniyle internet hızınız olumsuz etkilenebilir. Zaten internetinizin yavaşlaması durumunda ilk olarak servis sağlayıcınızdan bilgi almanız önemlidir. Muhtemelen size yavaşlamanın sebebini söyleyecektir.

Çözüm Yolu: Öncelikle İnternet sağlayıcınız olan firmanın müşteri hizmetleri ile görün. Yaşadığınız sorunları bildirin. Müşteri hizmetleri, ağınızdaki sorunları tespit edip onları çözmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, farklı firmaları karşılaştırarak daha iyi bir hizmet sunan bir firmaya geçmeyi düşünebilirsiniz. Bizde sizin için Taahhütsüz Ev İnterneti kampanyalarını tek sayfada topladık. Bütün firmaların taahhütsüz internet fiyatlarına ulaşabilirsiniz.

9.Çevrimiçi Video ve Oyunların İnternet Hızını Etkilemesi

çevrimiçi video ve oyunlar nedeniyle internet yavaşlaması

İnternet bağlantınızın hızı, çevrimiçi video ve çok oyunculu oyunlar gibi yüksek bant genişliği gerektiren aktiviteler nedeniyle düşebilir. Bu tür internet kullanımı büyük miktarda veri akışına ihtiyaç duyar. Bu durumda bağlantınız yetersizse; kesilmeler, gecikmeler ve düşük görüntü kalitesi gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca, aynı ağ üzerinden çok sayıda cihaz bu aktiviteleri gerçekleştiriliyorsa internet hızınız yavaşlayabilir.

Çözüm Yolu: Bu gibi yavaşlama problemlerinin önüne geçebileceğiniz bir kaç alternatif çözüm yolu bulunmaktadır. Cihazınızı modeme Ethernet kablosu ile bağlayın. Bu sayede sizin kullandığınız cihazda internetin hızı artacaktır. Ayrıca;

  • Yüksek hızlı internet aboneliği almak.
  • Video kalitesini maksimum 720p olarak ayarlamak.
  • Online oyunlarda sunucuyu en yakınızdaki lokasyondan seçmek internet hızınızı artıracak diğer adımlar arasındadır.

10.Coğrafi Konumun İnternet Hızına Etkisi

Coğrafi konumun internet hızına etkisi

İnternet hızınız, coğrafi konumunuza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fiziksel olarak uzak bir yerden sunuculara erişmek, verilerin daha uzun bir süre boyunca seyahat etmesine neden olabilir. Bu durum, gecikmelere ve yavaş internet hızına yol açabilir. Özellikle okyanus ötesinde barındırılan internet sitelerine erişirken yaşanan yavaşlığı hissedebilirsiniz.

Çözüm Yolu: Coğrafi sınırlamalardan kaynaklanan hız düşüşlerini aşmak için bir VPN kullanabilirsiniz. VPN, verilerin farklı bir konumdan geçmesini sağlayarak bazı hız sorunlarını çözebilir.

Bu sayfamızda “İnternet neden yavaş?” sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Lütfen sizlerde yaşadığınız sorunları bizlere aşağıdaki bölümden gönderin. Editörlerimiz en kısa süre içerisinde dönüş yapacaktır.

İnternet Kampanyaları:

Yorum yapın