KMH nedir, KMH limiti nedir, faiz oranı kaçtır, faiz hesaplama, özellikleri nelerdir, kimler başvuru yapabilir ve daha bir çok sorunun yanıtını sayfamızda bulabilirsiniz. Sayfa devamında KMH hesaplama aracı ve bankaların KMH kampanyalarına ait bilgiler yer almaktadır.
KMH Nedir? (Özet Tanımlama)
KMH, bankaların maaş müşterileri için vadesiz hesaplarına bağlı olarak, belirli bir limit ile anında kullanabilecekleri kredi ürünüdür. KMH hesabınız için belirlenen limiti, nakit olarak çekebilir, fatura veya kredi kartı borcu ödemeleriniz için kullanabilirsiniz. KMH hesabınızdan kullandığınız miktar için günlük veya aylık faiz işlemektedir. KMH ile ilgili diğer bütün detaylara aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz. KMH ile ilgili soru veya görüşlerinizi sayfa altında bulunan yorum bölümünden bizlere gönderebilirsiniz.
KMH İçin Alternatif İsimler Kullanılabilmektedir!
KMH; Kredili Mevduat Hesabı, Ek Hesap, Esnek Hesap veya Açık Hesap olarak da adlandırılabilmektedir. Her banka KMH için farklı bir kampanya ismi belirleyebilir. Örneğin Halkbank; Açık Hesap, Yapı Kredi, Esnek Hesap olarak adlandırmaktadır.
KMH Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Detaylar
- Kredili mevduat hesabı, vadesiz TL hesabınıza bağlı bir kredi limitidir.
- Vadesiz hesabınıza tanımlanan limit dahilinde; nakit çekebilir veya fatura ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Faturalarınıza ait otomatik ödemeleri KMH ile yapabilirsiniz.
- Kredili mevduat hesabınızdan kullandığınız tutarı 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz. Belirlenen azami vadeler bankalar arasında değişiklik gösterebilir.
- Aylık taksitlendirme imkanından yararlanmak için en az 50 TL’lik harcama yapmanı gerekiyor.
- KMH limiti genellikle maaşınızın 3 veya 4 katı kadar olabilmektedir.
- Taksitli ek hesap kullanmak İhtiyaç kredisi kullanmaktan daha avantajlıdır.
Taksitli KMH Nedir? En Fazla Kaç Ay Taksit Yapılıyor?
Taksitli KMH, vadesiz hesabınıza tanımlanan ek hesabınızdan 2-12 aya kadar kullanabileceğiniz anında kredidir. Kredili mevduat hesabınızdan kullandığınız tutarı sonradan taksitlendirebilirsiniz. Taksitli KMH başvuru mobil uygulama üzerinden anında yapılabilmektedir.
Taksitlerin zamanında ödenmemesi durumunda taksit tutarları Ek Hesap limitinizden tahsil edilir ve ilgili döneme ait ekstrenizdeki anapara tutarı üzerinden son ödeme tarihine kadar güncel Ek Hesap faizi uygulanır.
Taksitli KMH kullanımı için en az 50 TL’lik kullanımınızın olması gerekiyor. Taksitlendirme başvurusunu bankanın müşteri hizmetleri veya mobil uygulaması üzerinden yapabilirsiniz. Taksitli KMH için hiçbir dosya masrafı, tahsis ücreti ve komisyon alınmamaktadır. Buda kredi kullanımından daha fazla avantaj sağlar. KMH Nedir, sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi KMH için diğer detayları inceleyelim.
KMH Limiti Neye Göre Belirleniyor?
KMH limiti, başvuru yaptığınız banka tarafından belirlenir. Limit belirleme işleminde bir takım kriterler göz önünde bulundurulur. KMH limiti;
- Aylık belgelenebilir gelir miktarı,
- Mevcut kredi borç durumu,
- Kredi notu gibi kriterler kullanarak belirlenir.
KMH üst limiti genellikle kişilerin ayık belgelenebilir gelirlerinin 3 veya 4 katına kadar olabilir. Maaşınız aylık 15.000 TL ise KMH limitiniz 45.000 TL ile 60.000 TL arsında olabilir.
KMH Limiti Sonradan Artırılabilir Mi?
Bütün kredili ürünlerinize ait ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız durumunda limit artırma talebinde bulunabilirsiniz. Kredi notunuzun yüksek olması KMH limitinizi artırmanıza yardımcı olur. Bankanız KMH limiti artırma, azaltma veya hesap iptali işlemlerinde mevzuat gereğince yetkilidir. Kredi notunuz düşükse Kredi Notu Düşüklere Kredi sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.
KMH Faizi Bankalar Arasında Farklılık Gösteriyor Mu?
KMH nedir sorusu ile birlikte en çok cevap aranan sorulardan biriside KMH faizinin ne kadar olduğudur. Bankaların KMH faiz oranları %4.02‘dir. Faiz oranı kullanılan her miktar için günlük olarak veya aylık olarak hesaplanmaktadır. (Faiz oranı üst limitleri TCMB tarafından güncellenmektedir.)
Kredili mevduat hesabınızdan kullandığınız tutarın belirli tarihten önce ödenmemesi durumunda çekilen tutar için günlük gecikme faizi uygulanmaktadır. Bankaların KMH gecikme faizi ise %4.32‘dir. Bu süre içerisinde de borcun ödenmemesi durumunda yasal işlem başlatılmaktadır. Genellikle üçüncü dönem borcu ödenmezse bankalar tarafından yasal işlemler başlatılabilmektedir. Kısacası tıpkı kredi ve kredi kartlarında olduğu gibi gecikme durumunda bankalar tarafından yasal işlem başlatılır.
Bankaların KMH Hesaplama Sayfaları:
- Ziraat Bankası Ek Hesap Faiz Oranı ve Hesaplama
- Vakıfbank Ek Hesap Faiz Oranı ve Hesaplama
- Halkbank Ek Hesap Faiz Oranı ve Hesaplama
- İş Bankası Ek Hesap Faiz Oranı ve Hesaplama
KMH Faiz Hesaplama Aracı – 2 Aralık 2023 Verileri
Hesaplama Sonuçları:
- Ödenecek Toplam Faiz + Masraflar:
- Ödenecek Faiz Miktarı:
- KKDF Tutarı:
- BSMV Tutarı:
Kredili Mevduat Hesabını Kapatmak İçin Ne Yapılmalı?
Kredi mevduat hesabı kapatma işlemini şubeler üzerinden veya internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Hesap kapatma işlemi için hiçbir işlem ücreti veya masrafı alınmamaktadır. KMH hesabınızı kapatmak için mevut borcunuzun tamamen ödenmesi gerekiyor. Kredili mevduat hesabınıza 1 kuruşluk bir borcunuz olsa bile bu borcu kapatmanız gerekmektedir. Mevcut borçlarınız vadesiz hesabınızda bulunan tutardan otomatik olarak tahsil edilir. KMH nedir, sorusuna ek olarak aşağıdaki soruların yanıtlarını da okumanızı öneririz.
KMH Hakkında Sorular ve Cevaplar
KMH Limit Artırma İşlemi Nasıl Yapılır?
KMH limiti sadece banka tarafından artırılabilir. Ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız ve mevcut diğer kredili ürün borçlarınızı tamamen kapatmanız durumunda limit artırma başvurusunda bulunabilirsiniz.
KMH Faiz Değişikliğinden Nasıl Haberdar Olabilirim?
KMH faiz oranı belirli dönemlerde bankalar tarafından güncellenmektedir. Yapılan bu faiz güncellemesi banka müşterilerine 30 gün önceden yazılı olarak bildirilmektedir. Yeni faiz oranı işleme koyulduğu gün uygulanmaya başlar, geriye dönük olarak uygulanmaz. Yeni faiz oranının müşteriye bildirilmesinden sonraki 60 gün içerisinde borcunuzu kapatmanız durumunda yeni faiz oranından etkilenmezsiniz.
KMH Asgari Ödeme Tutarı En Geç Ne Zaman Ödenmeli?
Tarafınıza bildirilen KMH hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarı, hesap özetinde belirtilen en geç ödeme tarihte ödenmelidir. Borcun belirtilen tarihte ödenmemesi durumunda hesabınıza yatırılan tutarlar banka tarafından otomatik olarak ek hesap borcu için tahsil edilecektir. Bununla birlikte banka tarafından kredi kullanımınız durdurulabilir.
KMH Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Hesap özetinizde yer alan borcunuzu birbirini izleyen en az üç dönem ödemede temerrüde düşmesi halinde, banka ödeme yapmanız için 30 gün süre tanır. Bu süre içerisinde ödeme yapmamanız durumunda, banka tarafından borcun tamamının ödenmesi talep edebilir. Banka bu durumda başka bir ihtara gerek kalmadan tüm alacaklarının tahsili için haciz veya iflas yolu ile takibe geçebilir. Alınan teminatların nakde çevrilmesi için takipte bulunabilir ve bedellerini borçlarınıza mahsup edebilir.
KMH Hesabını Hemen Kapatabilir Miyim?
Ek hesabınızı ilk açıldığı günden itibaren 14 iş günü içinde hiçbir ceza ödemeden ve gerekçe göstermeden kapatabilirsiniz.
Çalışmayan Kişiler KMH Sahibi Olabilir Mi?
KMH ön onaylı bir kredidir. Kredili banka ürünü olduğu için bankalar sizden bazı şartları karşılamanızı isterler. Bu şartların başında SGK’lı olarak çalışmak ve kredi notunun yüksek olması gelmektedir. KMH limitleri ihtiyaç kredilerinden daha düşük olduğu için onay almak az bir ihtimal olsa da gerçekleşebilir. Tabi ki bu durum tamamen banka inisiyatifindedir. Detaylara Kolay Kredi Veren Bankalar bölümünden ulaşabilirsiniz.
En Fazla Kaç Bankadan KMH Kullanabilirim?
Birden fazla bankadan KMH sahibi olmak mümkündür. Bir çok bankadan kredi kartı kullanabildiğiniz gibi ek hesapta kullanmanız mümkün olabilir. Fakat bu durumu aylık gelir miktarınız ve borç durumunuz daha net olarak belirler.
Kredili Mevduat Hesabından EFT/Havale Yapılabilir Mi?
KMH hesabınızdaki para, genellikle çekilebilir durumda olduğu için, para transferi yapmak tabii ki mümkündür. Ancak, transfer işlemi yaparken dikkatli olmanızda fayda vardır. Çünkü, KMH hesabından yapılan para transferleri, kredi limiti dahilinde para çekmiş olmanız anlamına gelmektedir ve aynı oranda KMH için belirlenen faiz işler.
KMH Asgari Ödeme Tutarı Nedir?
Bankaların sunduğu Kredili Mevduat Hesabı (KMH) için asgari ödeme tutarı, bankalara göre değişiklik göstermektedir. Ancak, en yaygın uygulama kullanılan KMH için hesaplanan faiz tutarı, faiz için hesaplanan vergiler ile basılı ekstre ücreti gibi ek ödemeleri de kapsayacak şekilde asgari tutar belirlemektir. Bu yöntem, bankalar arasında en sık kullanılan yöntemdir.
Bunun yanı sıra, bazı bankalar hesap kesim tarihindeki faiz ve vergiler dâhil toplam dönem borcunun %30’unu, bazıları da faiz ve vergiler hariç dönem borcunun %5’ini asgari ödeme tutarı olarak belirlemektedir.
KMH asgari ödeme tutarının son ödeme tarihine kadar ödenmemesi durumunda, kredi konutu raporuna “geç ödeme” olarak yansıyacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle, KMH hesabı kullanırken asgari ödeme tutarını doğru hesaplamak ve zamanında ödemek son derece önemlidir.
Özetle, KMH asgari ödeme tutarı bankalara göre değişmekle birlikte, hesaplanan faiz, vergi ve ek ücretleri de içerecek şekilde belirlenmektedir. Müşterilerin son ödeme tarihine kadar asgari ödeme tutarını doğru hesaplayarak ödemeleri, kredi notlarının korunması açısından önemlidir.